A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács – GYTIT egész évben az ifjúság és az ifjúsági szervezetek rendelkezésére áll, programokat hoz létre és valósít meg, ugyanakkor napi friss információkat szór, rendezvényszervező valamint önszerveződő központként is működik. Tevékenységeink nagyon sokrétűek,jelentős részét a GYTIT tagszervezetek folyamatos, de ugyanakkor hullámzó tevékenysége jelenti, ahol gyergyói-medence majd minden fiatalja találhat számára megfelelő,szakmájához közelálló tevékenységi lehetőséget, szervezetet, csoportosulást. A GYTIT a gyergyói-medencében a fiatalok számára jelentős rendezvényeket, programokat szervez, amelyek a szakmai rendezvényektől a szórakoztató, közösségformáló rendezvényekig, képzésekig terjednek.
Minden év őszén a fiatal pedagógusok számára fórumot szervez, hogy egymást megismerve hatékonyan dolgozzanak a tanügyben, és legyenek fontos közösségformáló erői a fiatal generációnak.
Összefogja a vidék diáktanácsait, folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, illetve közös programokat is kivitelezünk, mint például a Megyei Gólyabál, ÍFI Börze stb.
A GYTIT mindig nyitott kapukkal várja azokat a fiatalokat, akik a közösségük építésében szerepet akarnak vállalni és nem mindegy számukra, hogy mi történik körülöttük. Mi azt gondoljuk,hogy a fiatalok a jövő zálogai, éppen ezért a jövőnk alakításában is oroszlán részt vállalunk céltudatosan.